Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Ίσως να είναι διαφορετικά τα πράγματα στο δικό μου πλανήτη

Ένας από τους αγαπημένους μου δασκάλους ο Jim Rohn λέει πως οι οικονομικές συνθήκες, το πολίτευμα, οι νόμοι, η κυβέρνηση, η οικονομικές ευκαιρίες σε μια χώρα είναι σαν τον άνεμο. Δεν μπορείς να τον αλλάξεις. Το να νομίζεις ότι μπορείς είναι αφέλεια. Μπορείς όμως να τον χρησιμοποιήσεις προς όφελός σου προσαρμόζοντας καλύτερα τα δικά σου πανιά. 

Μέσα στις ίδιες συνθήκες στα πλαίσια της ελεύθερης οικονομίας ζουν άστεγοι (επιβιώνουν από ανθρωπιστικές δωρεές). Άνεργοι (επιβιώνουν με 400 ευρώ / μήνα). Χαμηλόμισθοι (επιβιώνουν με 600 ευρώ το μήνα). Στελέχη επιχειρήσεων μεσαίας βαθμίδας και μεγάλης ευθύνης (τα φέρνουν τσίμα τσίμα 1000-1500 / μήνα). Μεγαλοστελέχη με ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη και δέσμευση (2000-5000 / μήνα ζουν αξιοπρεπώς). Ελεύθεροι επαγγελματίες (έχουν επενδύσει χρόνο κυρίως και χρήμα και δεν βγάζουν ούτε καν ένα μισθό για τον εαυτό τους γιατί πρώτα πρέπει να πληρώσουν για όλα τα άλλα...και καθόλου χρόνο γιατί αυτός ανήκει στην επιχείρηση). Επενδυτές που βρήκαν ένα σύστημα επιχειρηματικό (franchise) και πολλαπλασίασαν το πιο πολύτιμο αγαθό το οποίο όλοι έχουμε ακριβώς στην ίδια ποσότητα. Το χρόνο μας. Βάζουν τα χρήματά τους να δουλεύουν γι'αυτούς και δεν δουλεύουν οι ίδιοι για το χρήμα.


Αν τα πράγματα λοιπόν δεν πάνε όπως θα ήθελες στη ζωή σου δεν χρειάζεται να πας σε άλλη χώρα. Κι εκεί περίπου ο ίδιος άνεμος πνέει γι'αυτούς που μπορούν να το αντιληφθούν. Δεν χρειάζεται να εύχεσαι να ήσουν σε άλλο πλανήτη όπου μπορείς να επέμβεις στα στοιχεία της φύσης. Αυτό που χρειάζεσαι είναι μια ιδέα. Ιδέες θα βρεις σε ένα βιβλίο. Σε ένα σεμινάριο. Αν έξω από ένα σεμινάριο οι καλεσμένοι πάρκαραν τις Ferrari τους, τις Porsche τις Aston Martin και τις Laborgini τους και βρίσκονται εκεί για να μάθουν πώς να τα πάνε ακόμα καλύτερα οικονομικά αλλά ο Ιδιωτικός Υπάλληλος πιστεύει πως δεν τα χρειάζεται αυτά, κάτι προφανώς του διαφεύγει. Αν ο άνεργος πιστεύει πως ό,τι ήταν να μάθει έχει καλυφτεί από τη σχολική ύλη αλλά θα γυρίσει μια μέρα ο τροχός, το εκπαιδευτικό σύστημα έκανε άριστα τη δουλειά του!  Άλλο ένα εξάρτημα της μηχανής... Αν θέλεις αφθονία και ευημερία πρέπει να σπουδάσεις αφθονία και ευημερία.  Αν θέλεις να είσαι ευτυχισμένος πρέπει να σπουδάσεις την ευτυχία. Πρέπει να προσαρμόσεις καλύτερα τα δικά σου πανιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου